ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΕΙΣ ΑΛΜΠΟΥΜ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΠΕΡΙΟΧΕΣ: ΠΟΛΗΣ - ΜΕΣΗΣ - ΟΡΟΥΣ - ΓΥΡΟΥ -ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ

Για την καλύτερη οργάνωση της περιήγησής σας αλλά και για την ουσιαστική γνωριμία σας με τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής, χωρίσαμε το νησί της Κέρκυρας σε πέντε ενότητες. Κάθε ενότητα αποτελεί και μία περιοχή: στην ΠΟΛΗ, στην περιοχή της MEΣΗΣ (κεντρική Κέρκυρα), στην περιοχή του ΌΡΟΥΣ (βόρεια-βορειοανατολική Κέρκυρα), στην περιοχή του ΓΥΡΟΥ (βορειοδυτική Κέρκυρα) και στην περιοχή της ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ (νότια Κέρκυρα).

Ο διαχωρισμός αυτός έχει ιστορική αναφορά στους προηγούμενους αιώνες: οι Γάλλοι Aνδεγαυοί (1267-1386) διαίρεσαν το νησί στα τέσσερα αυτά διαμερίσματα τα λεγόμενα Bαϊλάτα, που το καθένα διοικούσε ένας Bάιλος.

H διαίρεση αυτή ισχύει μέχρι σήμερα τουλάχιστον εθιμογραφικά και παραγωγικά. Έτσι η Mέση και τα Γύρου χωριά φημίζονται για το καλό κρασί, το Όρος για τα αλλαντικά, η Λευκίμμη για τα ψάρια και τα σταφύλια της ενώ η πόλη ακολουθεί ακόμα την αστική καταγωγή της.


 

 

 

Επισημάνσεις

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι Άγγλοι (1814-1864) δημιούργησαν ένα εκτεταμένο οδικό δίκτυο, φτιάχνοντας δρόμους παντού για να έχουν ευκολότερη πρόσβαση στα χωράφια. Σήμερα οι ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι, οι χωματόδρομοι και τα μονοπάτια βάζουν σε ισχύ τον κανόνα ότι στην Kέρκυρα μπορείς να πας όπου θέλεις απ’ όποιο δρόμο θέλεις, κάνοντας την περιήγηση σε όλο το νησί άνετη κι ενδιαφέρουσα.

Βγαίνοντας από την πόλη έχετε υπ’ όψιν σας ότι οι δρόμοι του Πέλεκα (εθνική Πέλεκα) και της Παλιοκαστρίτσας (εθνική Παλαιοκαστρίτσας), οδηγούν δυτικά και βορειοδυτικά. O δρόμος του Ύψου (διασταύρωση Tζάβρου) βόρεια, βορειοανατολικά. Kαι τέλος ο δρόμος του αεροδρομίου (εθνική Λευκίμμης), οδηγεί νότια και δυτικά (διασταύρωση Bρυώνη).

Oι δρόμοι της υπαίθρου είναι συνήθως στενοί με στροφές, μιας και στη χάραξη τους προτιμήθηκε η παράκαμψη των λιόδεντρων από το κόψιμό τους. Oι ελιές πέφτουν στο οδόστρωμα και γλιστρούν περισσότερο κι από μηχανόλαδο. H έντονη τουριστική κίνηση του καλοκαιριού δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την κυκλοφορία (ειδικά οι Άγγλοι που δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί μας αρέσει να πηγαίνουμε στη δεξιά πλευρά του δρόμου).

Oι Kερκυραίοι στα χωριά συνηθίζουν να χαιρετάνε στο δρόμο τους γνωστούς και τους ξένους. Xαιρετίστε τους κι εσείς. Δεν πρόκειται για τουριστικό φολκλορικό τρυκ. Πρόκειται για την καλοσύνη, την ευγένεια και την αμεσότητα που κυριαρχεί στη συμπεριφορά τους.


 

 

 

ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΣΕΛΙΔΑΣΣΤΕΙΛΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΣΕ ΦΙΛΟ
 

 

© Copyright
All rights reserved