Η Σπιανάδα είναι η κεντρική πλατεία της Κέρκυρας, ένα εμβληματικό τοπόσημο, σημείο αναφοράς για την ιστορία του νησιού. Το μέρος όπου με μια απλή περιστροφή, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει επιβλητικά δείγματα της βυζαντινής, της ενετικής, της γαλλικής και της αγγλικής περιόδου ενώ με την άκρη του βλέμματος του θα φτάσει ως το αρχαίο λιμάνι του Αλκινόου, του ομηρικού βασιλιά των Φαιάκων που υποδέχτηκε και φιλοξένησε τον Οδυσσέα.
Με έκταση 84.048 τεραγωνικών μέτρων (412x204μ.) κατατάσσεται στην 42η θέση του καταλόγου με τις μεγαλύτερες πλατείες του κόσμου. Το όνομα της προδίδει την αιτία της ύπαρξης της. Η Σπιανάδα αποτελεί παραφθορά της αγγλικής λέξης esplanade, η οποία ορίζεται ως ο μεγάλος, ανοιχτός, επίπεδος χώρος έξω από το φρούριο ή τα τείχη της πόλης για να παρέχει καθαρό πεδίο βολής για τα κανόνια του φρουρίου. Γι αυτό ακριβώς τον λόγο το 1576 άρχισε η κατεδάφιση των σπιτιών που βρίσκονταν γύρω από το Φρούριο. Mέσα σε 12 χρόνια γκρεμίστηκαν περισσότερα από 2.500 σπίτια του “Ξωπολιού” (έξω-πόλη) ανοίγοντας μιά τεράστια έκταση που τον 19ο αιώνα πήρε την τελική, σημερινή της, μορφή με την κατασκευή στο βόρειο άκρο της του Ανακτόρου των Αγ. Μιχαήλ και Γεωργίου (κατοικία του άγγλου Αρμοστή), το διαχωρισμό της σε δύο επιμέρους πλατείες, την άνω και κάτω Πλατεία, την ανοικοδόμηση του Λιστόν, τις δεντροφυτεύσεις και τις διαμορφώσεις με λειτουργικά στοιχεία αστικού εξοπλισμού. Χρησιμοποιήθηκε αρχικά σαν βασικός χώρος λειτουργιών της μεσαιωνικής πόλης (αγορά - el bazaro) και αργότερα χώρος για επίσημες τελετές.
Η σημερινή χρήση του όρου esplanade αναφέρεται σε χώρους "κοινωνικού περιπάτου", μια συμπεριφορά που υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλής στις βικτωριανές εποχές. Η Σπιανάδα, αποτελώντας το μοναδικό σημαντικό ελεύθερο χώρο πρασίνου γίνεται χώρος περιπάτου και υπαίθριων εκδηλώσεων από τον 19ο αιώνα. Ένας περίπατος στην πάνω πλατεία θα σας αποκαλύψει τη “στέρνα” (Iωνικού ρυθμού, προς τιμήν του πρώτου Άγγλου αρμοστή Sir Thomas Maitland) και το “πάλκο” όπου τα παιδιά συνηθίζουν να βρίσκονται και να συζητούν μεταξύ τους στα γύρω παγκάκια. Αποτελεί κεντρικό χώρο εκδηλώσεων για όλο το χρόνο: με εναρκτήρια εκδήλωση την Aναστάσιμη ακολουθία του M. Σαββάτου, διεξάγονται πολλά φεστιβάλ και τον Αύγουστο οι Φιλαρμονικές του νησιού δίνουν τη θερινή τους παράσταση. Με τέτοιες δράσεις δεν θα μπορούσαν βεβαίως να λείψουν οι πλανόδιοι μικροπωλητές είτε να ψήνουν καλαμπόκια και μαλλί της γριάς είτε με μεγάλα πανέρια να πουλάνε δροσερά φραγκόσυκα.
Η κάτω πλατεία την εποχή της Αγγλοκρατίας χρησιμοποιήθηκε για οργάνωση αγώνων ποδοσφαίρου και κρίκετ. Έτσι μια ακόμα πρωτιά της Κέρκυρας, το πρώτο μέρος της Ελλάδας που παίχτηκε ποδόσφαιρο έλαβε χώρα εδω ενώ αγώνες κρίκετ διεξάγονται μέχρι σήμερα καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Με μια ματιά μπορείς να δεις όλη την ιστορία του νησιού.